Kategoria: Lnianka siewna

Lnianka siewna

Lnianka siewna

Jedną z najstarszych uprawnych roślin oleistych jest lnianka siewna (https://hagi.com.pl/pl/sklep/mydla/naturalne-mydlo-z-lnianka-siewna/). Występuje ona pod różnymi nazwami: rydz, lennica, ryżyk, lnicznik. Jest to roślina jednoroczna, rosnącą na glebach piaszczystych, ubogich i zdegradowanych. Z jej nasion wydobywa się olej, który może mieć rózną barwę: od złocistej po czerwono-brunatną.

Już dawno doceniono jego niezwykłe właściwości, gdyż była środkiem często stosowanym w medycynie ludowej. Na Syberii stosowano go w celu przeciwbólowym, wzmacniającym i na poprawę krążenia. Powszechne było przekonanie, że zażywanie chroni przed wychłodzeniem organizmu oraz infekcjami, oraz przyspiesza gojenie się ran i zapobiega powstawaniu odcisków.

Właściwości i zastosowanie

W przekonaniach naszych pradziadków było sporo prawdy. Olej z lnicznika jest Bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, przez co jest doskonałym dodatkiem do diety.

Omega-3 oraz omega-6 to kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na wzrok i układ nerwowy. Regulują pracę układu odpornościowego, a poprzez regularne stosowanie można skutecznie się chronić przed przeziębieniem i grypą. Ponadto lnianka siewna obniża zły cholesterol i optymalizuje poziom cukru we krwi.

Stosowany zewnętrznie pomaga łagodzić atopowe zapalenie skóry, zapewnia szybsze gojenie się ran i łagodzi ból. Może być pomocny przy leczeniu podrażnień skóry, objawy trądziku , a także zapalenie mieszków włosowych – wszystko to za sprawą jego właściwości przeciwzapalnych oraz nawilżających. Warto używać lnianki w okresie zimowym, gdyż zapobiega wysuszaniu skóry. Zawarte w niej kwasy omega-3 pomagają wzmocnić paznokcie i zapobiegają ich łamliwości.

Swoje zastosowanie może mieć również w pielęgnacji włosów. Dobrze sprawdzi się jako maska do włosów, która doskonale je nawilży od środka, nada im połysku i sprawi, że będą sypkie i gładkie.

Lnianka siewna ma swoje wszechstronne zastosowanie również w kuchni. Sprawdzi się jako baza do wykonania marynaty do mięs, a również jako dodatek do sałatek i ryby. Dzięki niej potrawy zyskają wyrazisty smak i aromat. Nie jest to olej przeznaczony do smażenia, gdyż poddany wysokiej temperaturze traci swoje dobroczynne właściwości. Ma delikatny smak, dlatego też świetnie się nadaje do różnego rodzaju zup, jako dodatek, który nada im przyjemny smak.

Warto spożywać olejek z lnianki każdego dnia, w formie dodatku do potraw lub zażywając 1-2 łyżki stołowe dziennie na czczo. Pozwoli to na wzmocnienie naszego organizmu, zapobiegnie chorobom i infekcjom, a wszystko to dzięki zawartym w niej kwasom omega-3 i omega-6.

Tło zdjęcie utworzone przez benzoix - pl.freepik.com

Właściwości oleju z lnianki siewnej

Właściwości oleju z lnianki siewnej

Cechą charakterystyczną współczesnego świata jest zmiana, a także wyjątkowy rozwój pod względem technologicznym. Nieustannie opracowuje się nowe rozwiązania, których celem jest ułatwienie życia. Mimo tego ludzie coraz bardziej zwracają się w kierunku natury. Częściej też doceniają metody wykorzystywane przez naszych przodków, szczególnie w kosmetyce. Naturalne produkty pozbawione chemii mają niesamowite właściwości. Matka Natura wyposażyła w rośliny w składniki, które mają wspaniałe działanie na skórę, a także zdrowie człowieka. Jednym z takich dobrodziejstw natury jest olej z lnianki zwany także rydzowym. Dowiedz się więcej na jego temat.

Z czego wytwarza się olej rydzowy?

Olej rydzowy produkuje się z lnianki siewnej, która potocznie nazywana jest rydzem. Należy do roślin kapustowatych. Rośnie na terenie całej Polski. Lnianka siewna z hagi.com.pl nie ma dużych wymagań środowiskowych. Dlatego może rozwijać się na nieurodzajnym podłożu. Jej właściwości zostały już docenione 3 tysiące lat temu. Następnie została wyparta przez inne rośliny, a mianowicie rzepak i słonecznik. Obecnie wraca do łask ze względu na swoje wspaniałe działanie.

Co znajduje się w oleju z lnianki siewnej?

Olej tłoczony z lnianki siewnej zawiera bardzo wiele cennych składników. Jest przede wszystkim źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli roślinnych, a także związków fenolowych. Ostanie wykazują właściwości antyutleniające, a więc podejmują skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia się organizmu i różnych chorób. Dostarcza ona również witaminę E zwaną inaczej witaminą młodości, a ponadto witaminę A i z grupy B.

Zastosowanie lnianki siewnej w kosmetyce

Ze względu na swoje liczne właściwości olej z lnianki siewnej jest ważnym składnikiem wielu kosmetyków naturalnych. Przyspieszają one gojenie się ran, odleżyn oparzeń. Łagodzą także symptomy atopowego zapalenia skóry. Co więcej, zwiększają elastyczność skóry i niwelują ryzyko utraty wody przez naskórek. Kremy z dodatkiem oleju rydzowego mogą spowolnić powstawanie zmarszczek. Jest to przede wszystkim związane z dużą zawartością witaminy E.

Olej tłoczony z lnianki siewnej przez jakoś czas był zapomniany. Na szczęście na nowo odkrywa się jego wspaniałe działanie. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Może także stanowić składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Dlatego warto włączyć go do codziennego stosowania. Wszystko, co najlepsze skrywa się w darach, jakie otrzymaliśmy od Matki Natury. Warto z tego korzystać i dać sobie szansę na zdrowie i piękno w najczystszej postaci!

Tło zdjęcie utworzone przez benzoix - pl.freepik.com

Lnianka siewna i olej rydzowy

Lnianka siewna i olej rydzowy

Lnianka siewna, rydz, lennica, judra, rydzyk, ryżyk to popularne określenia na Lnicznika siewnego, łac. camelina sativa. Jest to roślina z rodziny kapustowatych rosnąca w sposób dziki na terenie Europy i Azji. Do niedawna lnianka siewna uprawiana była jako roślina oleista. Na tle polskiej roślinności pozostaje archeofitem, czyli obcym składnikiem flory i występuje na obszarze nizinnym naszego kraju.

Lnianka siewna jako roślina oleista

Lnianka siewna to roślina jednoroczna, jara lub ozima. Doskonale wzrasta na glebach piaszczystych oraz mocno zdegradowanych, takich gdzie inne rośliny z grupy oleistych nie poradziłyby sobie lub ich uprawa byłaby bardzo trudna. Najbardziej spektakularną cechą rośliny jest jej skład, na który w 35% składają się tłuszcze. Forma ozima lnianki ma go więcej niż odmiana jara. Tłuszcze stanowiące o popularności rośliny zawarty są w jej nasionach i charakteryzują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stanowiących nawet 90% całej olejowej wartości. Dobre kwasy tłuszczowe wyodrębniane w procesie tłoczenia to:

  • kwas tłuszczowy linolowy
  • linolenowy
  • eicosenowy.

W zależności od miejsca uprawy olej uzyskuje barwę złocistą lub czerwono brunatną.

Zdrowotne właściwości lnianki siewnej

Olej tłoczony z lnianki siewnej popularnie nazywa się olejem rydzowym. Zawiera witaminę E, która wspomaga układ krążenia oraz zmniejsza ryzyko zawału serca czy udaru. Witamina E, spowalniając proces rozpadania się czerwonych krwinek, zmniejsza w ten sposób ryzyko tworzenia się zakrzepów niebezpiecznych dla naszego życia. Jednocześnie jest antyoksydantem spowalniającym procesy starzenia się, wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów, paznokci. W oleju rydzowym znajduje się wielokrotnie więcej witaminy E niż w oleju słonecznikowym. Lnianka siewna zawiera także witaminę A, ważną dla naszego wzroku i skóry. Również witamina B znajdująca się w oleju rydzowym ogrywa ważną rolę. To witamina, która wraz z lecytyną korzystnie wpływa na ludzki układ nerwowy i jego funkcjonowanie poprzez wzmocnienie zdolności koncentracji, podniesienie poziomu samopoczucia, pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne i pamięć.

Zastosowanie lnianki siewnej

Olej rydzowy powstały na skutek tłoczenia nasion lnianki siewnej doskonale nadaje się do codziennego spożycia. Najlepiej dodawać go w postaci dressingu do sałat łączonych z zielonymi warzywami. Dobrze komponuje się z kozim serem, ziemniakami czy kaszą a nawet z twarogiem. Podnosi na wyższy poziom popularną sałatkę z kurczakiem. 

Tło zdjęcie utworzone przez benzoix - pl.freepik.com
Back to top